Hogyan kell megfelelően szabályozni a penész hőmérsékletét

- 2022-02-15-

A műszaki műanyag termékek öntőformái egyre összetettebbek, és egyre nehezebb ésszerű és hatékony szerszámhőmérséklet szabályozást beállítani. A formahőmérséklet-szabályozó rendszert minden alkalmazásnál komolyan kell venni, kivéve néhány egyszerű terméket.
1. Az öntőforma tervezésénél figyelembe kell venni a szerszám hőmérséklet-szabályozását; ha a tervezett öntőforma befecskendezési súlya kicsi, de a forma mérete nagy, a hőátadás a forma szerkezetében nagyon fontos; a formahűtőfolyadék áramlási útvonalának stabilnak kell lennie. Lehetőleg ne használjon gyorscsatlakozókat, különben akadályozhatja a formahűtőfolyadék áramlását; ha nyomás alatti vizet használnak formahűtőfolyadékként, a tömlőknek és az elosztóknak ellenállniuk kell a nagy nyomásnak és a magas hőmérsékletnek; válasszon megfelelő formahőmérséklet-szabályozót, amelyet az adatlapon kell feltüntetni. Adja meg a hűtőközeget és az áramlási sebességet; használjon hőszigetelő anyagot a forma és a formázógép üreges lemeze között; különböző hőmérséklet-szabályozó rendszereket használjon a maghoz és az üreghez; különböző hőmérséklet-szabályozó rendszereket használjon a formaüreghez és a maghoz, ezért, amikor a forma működik, különböző hűtési hőmérsékletek keletkeznek.
2. Az öntőforma műanyaggal érintkező felületének tényleges hőmérséklete mérhető a szerszám belsejében található hőelemmel, vagy gyakrabban egy kézi hőmérővel. A hőmérő felületi szondájának gyorsan reagálnia kell, miközben a penész hőmérsékletét több helyen kell mérni, nem pedig minden felületen. A hőmérséklet-szabályozó rendszer ezután módosul, hogy a forma hőmérsékletét a kívánt szintre állítsa. Az ajánlott formahőmérséklet, amelyet általában a különféle nyersanyagok adatlapjain adnak meg, az optimális formázási hőmérséklet az optimális felületi minőség, mechanikai tulajdonságok, zsugorodás és a fröccsöntött termék ciklusideje érdekében.

3. A precíziós, optikai és biztonsági alkatrészek fröccsöntésekor általában jobb, ha magasabb formázási hőmérsékletet választanak (hogy az öntött részek alacsony zsugorodásúak, sima felületűek és egyenletes anyagúak legyenek); az alacsonyabb műszaki követelményeket támasztó alkatrészek esetében általában az alacsonyabb szerszámhőmérsékletet kell választani a gyártási költségek minimalizálása érdekében. Vigyázzon az alacsony hőmérsékletű alakítási folyamat során keletkezett hibákra, ellenőrizze az alkatrészek szilárdságát, és győződjön meg arról, hogy megfelelnek a vevői követelményeknek.